onsdag 30 juni 2010

Värdiga vinnare

När turneringen börjar närma sig slutet börjar man alltid fundera över detta med värdiga vinnare. För att räknas som värdig vinnare bör man ha haft en svår väg till segern. I år har det ju fallit sig så att de grupper om fyra som från åttondelarna slåss om var sin semifinalplats har sett väldigt olika ut. Störst kontrast har det varit mellan dessa två grenar på slutspelsträdet:

USA, Ghana, Uruguay, Sydkorea = ett lag till semifinal.

Argentina, Tyskland, England, Mexico = Ett lag till semifinal.

Hur har det kunnat bli så här? Förklaringen ligger i att två förväntade storlag på "USA-halvan" underpresterat: England, som borde ha vunnit sin grupp (seedade 1:a) men istället kom 2:a och således gav sin plats till USA. Och Frankrike, som inte ens gick vidare och "lät" gruppsegern gå till Uruguay.

När man reflekterar över om det är "orättvist" eller inte om det blivit så här, bör man komma ihåg att USA och Uruguay alltså redan besegrat varit förstaseedat lag, i gruppspelet.

Vilket lag skulle vara mest värdiga om de vann VM? Vilket lag skulle ha gått den svåraste vägen?

Knappast Holland eller Spanien: enkla grupper, och i slutspelet: enkel åttondel för Holland (Slovakien) och enkel kvartsfinal för Spanien (Paraguay).

Jag tycker att tre potentiella segrar slåss om titeln "mest värdiga vinnare": Tyskland, Argentina och Brasilien.

Tyskland: rätt svår grupp (Ghana, Serbien, Australien), svår åttondel (England), mycket svår kvartsfinal (Argentina), svår semifinal (trol Spanien)

Argentina: klart överkomlig grupp (Nigeria, Sydkorea, Grekland), halvsvår åttondel (Mexico), mycket svår kvartsfinal (Tyskland), svår semifinal (Spanien, troligen)

Brasilien: Dödens grupp (Nordkorea, Elfenbenskusten, Portugal), halvsvår åttondel (Chile), mycket svår kvartsfinal (Holland), lite enklare semifinal (Ghana/Uruguay).

Av dessa tre skulle jag nog utse Brasilien till potentiellt mest värdiga VM-vinnare, trots att de inte befinner sig på "dödens gren" i slutspelsträdet. Detta i kraft av överlägset svårast grupp, tillsammans med att de inte har några enkla matcher alls fram till finalen. Chile har visat bra form, och Uruguay är turneringens verkliga darkhorse; de blir livsfarliga i semifinalen.

4 kommentarer:

josef sa...

känner att ni här på matchenimatchen säkerligen skulle kunna skriva lite om den franske fotbollsspelaren cyril rool som bland annat har 187 gula kort i karriären...

http://www.youtube.com/watch?v=WHBkJieoNtM

Heltne sa...

Jag tycker att Uruguay är den mest värdiga vinnaren!

Ribban sa...

"Dödens gren" :)

Magnus Spiute sa...

Jag skulle precis kommentera och berömma dig för att ha kommit på "dödens gren". Det är sånt stoff som sportmedia betalar bra för.