torsdag 17 juni 2010

Livet efter karriären

Det har pratats en del om utbildning under matcherna, senast igår om den schweiziska mittfältaren Gokhan Inlers räcka universitetskurser.

När VM spelades i Mexiko 1986 var jag nio år. Min stora idol var Lothar Matthäus, Maradona var en fuskare och coolast av alla var Brasiliens Socrates. Hans namn lät så slutgiltigt, hans skägg var en norsk fiskares och han tog ingen sats när han sköt straff.

När vi spelade Aroscupen i Västerås det året la jag naturligtvis en Socrates-straff. Det var semifinal och bollen seglade i slow motion stolpe in. I finalen mötte vi Norwich City.

Socrates var inte bara jordens coolaste fotbollsspelare. Han var också utbildad läkare och doktor i motsvarande teoretisk filosofi med inriktning på det tidiga 1900-talets fenomenologi. Hur fulländat är inte det?

Fram till 80-talet var det vanligt att fotbollsspelare utbildade sig parallellt med karriären. Några sena exempel är Torbjörn Nilsson – Sveriges kanske talangfullaste spelare nånsin – som yrkesutbildade sig till kock, och landslagskompisen Robert Prytz som var färdig elmontör lagom till karriärens slut.

Jag och Ribban har ofta spekulerat i fotbollsspelares eventuella yrkesval – ja, om de inte varit professionella fotbollsmiljonärer. Mycket har varit fördomsfulla spekulationer utifrån spelarnas utseenden. Ett typiskt exempel är Peter Crouch som med största sannolikhet skulle vara parkskötare i en förort till typ Birmingham, om det inte var för hans längd och talang att nicka.

Så, i natt spenderade jag en dryg timma på att surfa VM-spelare och education. Det visade sig vara ganska lätt att hitta mer eller mindre osannolika berättelser. Här är topp fem:

1. Miroslav Klose
Miroslav Klose var en mönsterelev under hela grundskolan. Eftersom han utvecklades sent som spelare var inte alls självklart att välja fotbollen. Han började till och med läsa juridik och psykologi på universitetet i Frankfurt innan fotbollskarriären tog för mycket tid. På senare år, han är 31 nu, har han läst litteraturvetenskap i München och recenserar sen i höstas skönlitteratur i tågmagasinet New Munich Magazine.

I en intervju i samma magasin berättar han att han själv skriver prosadikter och att hans favoritförfattare är den storsäljande kritikerfavoriten japanen Haruki Murakami.

2. Patrick Evra
Frankrikes lagkaptens rakryggade pondus förpliktigar. Ingen kan anklagas för att gissa honom som diplomatson. Men riktigt så ”ädel” bakgrund har han inte. Patricks föräldrar driver ett café i födelsestaden Metz och varje sommar arbetar han där under några veckor. För två år sen tog han examen i företagsekonomi. I samband med det berättade han på Mancherster Uniteds hemsida att han planerade att öppna ett café i Manchester, med ett koncept inspirerat av hans föräldrars café.

Kanske skulle det sen kunna utvecklas till en franskinspirerad cafékedja i England, hoppades han.

3. Andrés Iniesta
I Katalonien är Andrés Iniesta den i särklass populäraste Barcelona-spelaren. Kanske har ni som jag undrat varför. En del av svaret kan ligga i hans utbildning. Ni har säkert hört talas om Barcelonas ungdomsakademi som spottar ur sig talanger som Messi, Xavi, Fabregas, Puyol, Pique och Iniesta. Alla de här spelarna har påbörjat högskoleutbildningar, det är nämligen ett krav under åren på akademin att plugga stenhårt vid sidan av fotbollen. En motsvarande gymnasieutbildning är ett måste, och högskolestudier ger högre lön. Den ende av de nämnda spelare som fullföljt sina högskolestudier är Iniesta. Hans examen? Molekylärbiologi, med inriktning på genetik.

Och han är bara 26 år, imponerande!

4. Fabio Capello
Fabio Capello är ingen VM-spelare, men kanske är det ändå han som är Englands viktigaste schackpjäs. Det du inte visste var att han har papper på sin kliniska skicklighet. Han är uppvuxen i en stor familj där männen varit läkare i tre generationer. Och i logikens namn utbildade hans sig före och under sin framgångsrika fotbollskarriär – han vann VM med Italien 1982 – till kirurg. Han har till och med varit verksam några år vid det stora sjukhuset i Genua.

Att han har sett människor dö känns helt logiskt, när man tänker på det.

5. Peter Crouch
Som sagt, vi trodde att Peter Crouch hade en parkskötare inom sig. Hur fel har man inte ibland. 29-åriga Crouch har på distans snart pluggat sig till en dubbelexamen. Först läste han till religionslärare på grundskolenivå. Där vaknade intresset för de stora frågorna! De senaste fem åren har han läst psykologik och religionspsykologi. Ett och ett halvt års studier till och han kan plocka ut sin examen som skrynklare. Frågan är bara vem som vågar öppna sitt hjärta för honom, han ser ju ut som en parkskötare.

Jag menar, det är viktigt att tänka positivt, men inte under vilka omständigheter som helst…

2 kommentarer:

Anders sa...

crouch var förvånande. framförallt eftersom man hört historierna om vilken charterkille han var när han bodde i sverige.

en annan favorit: Juan Pablo Sorin. långt svart hår, ytterback och psykolog!

lagkapten för argentina VM -06

Heltne sa...

Alla kan bara de vill...