måndag 7 juni 2010

Stor intervju: Glenn om fotbolls-VM























För två år sedan gjorde ”Matchen i matchen” en intervju med Glenn Hysén om hans syn på allt ifrån Liverpool FC till haschrökning. Inlägget är sannolikt vårt mest uppskattade hittills och många har efterfrågat en uppföljningsintervju.

Och eftersom allt vi gör handlar om att göra era dagar lyckligare: well, here it is!

Till att börja med, vad tror du om VM, vilka lag möts i finalen och vilket lag vinner?

– Alltså, jag tror detta är Englands chans. De har Terry längst bak, Gerrard på mitten och Rooney längst fram i sitt livs form. Dessutom kan de kasta in Crouch på slutet och dra ner Rooney som släpande, helt perfekt om man vill byta matchbild.

– I finalen tror jag det blir Tyskland. Tyskland har ett av VM:s bästa försvar. Ärligt talat tror jag det blir försvarsspelet som avgör i år. Och det är här England kommer ha nytta av Capello.

Är det några särskilda spelare vi ska hålla ögonen på?

– Ja, jag är väldigt spänd på hur Drogba kommer att klara den galna pressen, från hemlandet och inte minst sig själv. Gör han det bra kan han och Elfenbenskusten bli livsfarliga.

– Kanske är det också Messis chans att ta det sista steget. Men jag tvivlar. Argentinas spel är inte optimalt för en kreativ spelare som han, tvärt om mot vad man kan tro med Maradona som coach.

– Men Maradona är Maradona, han är ju en vinnare. Man måste respektera en sån kille, även om han är galen. Jag minns en välgörenhetsmatch på Wembley, jag har aldrig blivit lurad så i hela min karriär. Jag svär, jag var uppe på läktaren och köpte fish and chips.

Hur kommer du att följa VM?

– Vi är ett gäng goa gubbar som tittar ihop, ofta hemma hos mig. Vi börjar tidigt, tar några pilsner, tjötar. Helena brukar också vara med.

– Sen är jag faktiskt inbjuden till semifinal och final. Det är norrmännen som fixat det, de är helt fenomenala på såna saker.

Norrmännen. Menar du TV-kanalen du ska kommentera Champions League för?

– Exakt. Jag älskar Norge, med 17 maj och Holmenkollen och sånt. De är helt galna och det gillar jag. Att bjuda på sig själv är viktigt och det kan verkligen norrmännen.

– Allt med Norge är bra förutom att allt är så dyrt! Jag menar, en stor stark kostar 80 spänn. Fan, med såna priser måste man vara en oljeshejk för att ha råd med en helkväll. Istället får man väl hålla sig till minibaren på hotellrummet. Strömberg (Glenn Strömberg) visade en gång hur man kan byta ut spriten mot vattenflaskor i glas, en Ramlösa till exempel. På så sätt slipper man betala. Han är inte dum Strömberg!

Kommer vi i Sverige att kunna se de Champions League-matcher du kommenterar?

– Alltså, med iPhone och internet och nu med iPad hittar man alltid ett sätt. Men jag vill absolut inte uppmuntra nån att göra nåt illegalt. Man måste respektera äganderätt. Hur skulle samhället annars se ut? ”Hej, det där är min Volvo!”, eller ”hej, det där är min villa”. Det fattar väl vem som helst att det inte funkar. Det kommer bara sluta med anarki och gatulopp och såna grejer. Kolla bara vad som hände här på gatorna i Göteborg. Blev det bättre av det? Skulle inte tro det.

Vad har du för favoritminnen från VM, som spelare och som åskådare?

– Ja, du kanske tänker på vad jag sa när vi kom hem från Italien*. Allvarligt talat var Italien-VM stort, kanske det största jag upplevt som spelare. Jag menar, hur många får spela ett VM? Jag säger så här: vi skulle lika gärna ha kunnat vinna de där matcherna, det är vad jag tror. Det hade varit en dröm. Nu får jag väl hoppas på Tobbe (skratt).

– Som åskådare var självklart -94 speciellt. Det sägs att alla vet var de befann sig när andra flygplanet kraschade in i World Trade Center. Jag hävdar att alla svenskar vet var det befann sig när Sverige vann mot Rumänien. Jag och Helena var i en bar på ett casino i Las Vegas. Fan vad man mådde då!

Och just nu, vad önskar du dig av sommaren?

– Ja, förutom att vädret gärna får fortsätta vara gött kräver jag inte så mycket. Familj, vänner och några pilsner i solen är allt jag behöver. Jag har ett motto: ”man ska njuta av livet medan man kan”. Jag försöker leva som jag lär.


* Här syftar Glenn på vad han sa när landslaget efter tre raka förluster åkte ur Italien-VM 1990: ”Det här är fan kuken, jävlar vad jag skall bli full på midsommar!”.

1 kommentar:

joelh sa...

Härligt att Glenn sätter ner foten mot illegal fildelning!