söndag 15 juni 2008

Dräkter vi minns #5


Joelh, du är något mycket viktigt på spåren när du orubbligt minns att Mars var officiellt VM-godis 1990. Precis sådant gör intryck på barn. Jag minns också tydligt hur 1990 års VM-maskot, "Ciao-gubben", gjorde starkt intryck. I Eurosports sändningar under VM-90 följde ett för tioåringen fantastiskt skådespel varje gång någon spelare gjorde mål. Då hände inget annat än att en halvtaffligt animerad Ciao-gubbe sprang fram på TV-rutan. Fantastiskt! Godis och tecknat var viktigare än fotboll när man var tio år, så är det. Men fotboll var också viktigt på sitt sätt. Att man gillade Napolis dräkter i den här vevan är hur logiskt som helst. Mars-loggan prydde bröstet och Maradona var i princip en seriefigur.

2 kommentarer:

joelh sa...

men det som var så absurt med mars var ju att vi i sverige redan hade den smaken, men med ett annat namn: japp. det var ju svårt för ett barn att förstå detta att en välbekant chokladbit lanserades som "ny", fast det bara var omslagspappret som skilde. man hade inte riktigt koll på detta med nationell och global lansering, etc. ignorance is a bliss.

Ribban sa...

Har aldrig tänkt på att det är samma!
Kanske för att jag är mer av en Snickerskille... Kul att både Japp och Mars finns i sverige idag, fast det är samma. Undrar vilken som är mest poppis och varför. Av någon anledning vet jag inte vilket godis som är officiellt em-godis i år. Däremot vet jag vilken öl som är officiell em-öl. Undrar varför.