torsdag 19 juli 2007

Zlatan är en spade

Mark Levengood var som vanligt en mycket trevlig sommarpratare i år. Till exempel berättade han en historia om den kristdemokratiske riksdagsledamoten Mikael Oskarsson. Mikael tycker inte att homosexuella ska få adoptera barn. I riksdagens talarstol sammanfattade han sin motivering med: ”en hacka är en hacka, en spade är en spade”. Mark menade att visst, Mikael har en poäng, en hacka är en hacka, men i övrigt fick han inte riktigt Mikaels resonemang att gå ihop. Mark tyckte att det kanske är något endimensionellt att jämföra människor med arbetsverktyg.

Förra veckan satt jag och Ribban i en bil utan AC. Solen var skoningslös. Vi lyssnade på radiosporten. I radioprogrammet var det ett inslag om Zlatan Ibrahimovic. Zlatan hade i en stor intervju i en italiensk sporttidning förklarat att han planerar att dominera ännu mer under säsongen som kommer. Han lovade fler mål, fler assist och snyggare dribblingar. När det för ett ögonblick blev tyst i radion sa Ribban: ”en spade är en spade”. Jag svarade inte, bara hummade lite. Jag tänkte att Ribban har en poäng. Men jag undrade också stilla vad Mark skulle säga om saken. Och Mikael.

1 kommentar:

Ptolemaios sa...

Fascinerande. En spade är en spade. Man blir aldeles ordlös. Nu skojar jag inte, fastän tonen är mycket förväntad. Det är ett rätt stort ställningstagande. Egentligen. Platonskt på nåt vis.. En "spade" är "en spade". Idéernas resonans på ordens läte. Det finns ett sammanhang, trots allt. Det finns fundament. Tack Mark! Tack Mikael! Men essensen då? Förvillelse: Så bedrövligt. Djävla paradigm-djävlar.

Sommardikt 3.7.07

Snart faller broarna av bly,
snart kommer djuren av bröd.
Då stiger stämman i högan sky,
då ljuder ulvarnas bittra död.

Nu går löven för fulla segel,
nu springer vindarna fria.
Snart blir sjön som en spegel,
snart hörs födslarna skria.