måndag 26 maj 2008

5-0

Alla har vi våra ritualer. Min kanske viktigaste är den obligatoriska söndagsfilmen. 21.00 ska det tittas på skräpfilm, ingen pardon. Gärna nån gammal goding man sett hundra gånger förut, kanske Ghostbusters 2, kanske Notting Hill. Av tradition kan man lita på att kabel-teve levererar, men numera händer det allt oftare att de sviker. Serierna tar över.

Tack Gud, då för att TV4-sport startat en ny serie; klassiska EM-matcher i repris. Igår 21.00 dök en gammal goding upp. Sverige-Bulgarien 2004. 5-0-matchen, ni vet. Oj, oj, oj. Att få återuppleva den matchen, nykter, var härligt! Och intressant. Det var mycket jag hade glömt, varav två saker är högst nämnvärda:

1. Sverige hade riktig bonn-röta. Vi hade en ett-noll-ledning i halvtid, men Bulgarien hade lika gärna kunnat haft en 3-0-ledning. De fick komma till målchans efter målchans, men skotten smet utanför. En tredjedel in i andra halvlek är det fortfarande helt öppet, tills Henke gör sitt livs mål. En minut senare är han framme igen. Även Zlatan är fenomenal. Och Ljungberg krigar som bara han kan göra. Kan vi lära oss något av det här? Ja. Ska Sverige nå framgång i årets mästerskap måste detta upprepas. Vi måste ha en stor portion flyt. Och våra stjärnor måste leverera framåt.

2. Teddy Lucic blev avblåst för felaktigt inkast.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Fast 6:an svek INTE igårkväll.
Kl. 22.00 visade dom "The Abyss". Jävligt habil science-fiction-raffel.
På tal om film och fotboll, så var det en sjukt rolig artikel i GP imorse. Den handlade om Anders Svenssons filmintresse. "...favoriten nummer ett är Nyckeln till Frihet."
Läs hela artikeln : http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=128&a=422943

Ribban sa...

Fantastiskt stoff! Den artikeln säger tio gånger mer än vad Kobra lyckades säga om fotboll.

joelh sa...

Helt fantastisk! Den ENDA film han har stängt av (ENDA!!) är Fargo! hahahaha!

Jacob Sohlberg sa...

Den där intervjun kan inte vara på riktigt. Det är en satir, eller hur? Snälla.

Jacob Sohlberg sa...

Hur känns det här upplägget: Peter Stormare och Anders Svensson intervjuar varandra - one on one.

Ribban sa...

Intervjun med Svensson är så fantastiskt Matchen-i-matchen-mässig. Killen är ett geni. Tänk redaktionsmötet då han säljer in idéen! Intervjua Anders Svensson om film är på ett sätt en så fantastiskt dålig idé - den har bara existensberättigande ur ett humoristiskt perspektiv; om detta måste ju journalisten övertygat redaktionen. Magi!