onsdag 9 april 2008

Där skon klämmer

Det är fantastiskt att vara Arsenalsupporter. Och frustrerande. Det fantastiska är att laget oftast spelar fantastisk fotboll; de har mycket boll, är rörliga, spelar på ett tillslag, etc. Det frustrerande är att de inte sällan har svårt för det viktigaste: att få in bolljäveln. Vissa matcher är rena tortyren att bevittna. Man fullkomligt äger matchen och har 75% bollinnehav - men i motståndarnas straffområde blir det handboll. Försvarande lag ställer upp sig likt ett handbollsförsvar och Arsenal bollar runt, försöker skära igenom. Men här tar det stopp.

Under gårdagens förlustmatch mot Liverpool i Champions League påtalade Strömblad att sex av de sju senaste Arsenalmålen kommit på fasta situationer. Det är intressanta siffror för ett lag med ambitionen att verkligen spela fotboll. Igår gjorde vi visserligen två brillianta spelmål - men räcker ändå inte hela vägen. Vad fattas?

På många sätt är Arsenal jämförbart med Barcelona. Man har en tydlig spelidé, satsar enorma pengar på att scouta unga spelare med de specifika egenskaper man efterlyser, spelar en rörlig, offensiv och vacker fotboll. Vad är det som gjort Barca till ett framgångsrikare lag de senaste fem åren?

Jag vill hävda att det helt klart handlar om toppanfallare. När Arsenal hade en skadefri, formstark Henry på topp hände det grejer! Nu är han i Barcelona och Gunners får hushålla med en ofta skadad Van Persie och en på tok för ojämn Adebayor. Det har visat sig att Adebayor hållit bättre än jag förutspådde inför säsongen, men jag menar bestämt att han inte är tillräckligt bra. Henry kunde trolla fram målchanser. Adebayor bränner friläge efter friläge. Karl är helt klart en bra forward, visst, men ska man vinna titlar åt sitt lag måste man ha högre lägstanivå. Arsenal behöver en forward av yppersta världsklass, för i övrigt är man ett lag av yppersta världsklass.

Vad som märkligt nog gör gårdagens förlust lättare att hantera är att Arsenal tappar matchen efter Liverpools 1-1-mål. Det är snart sagt omöjligt att slå ut Liverpool ur CL. De har någon slags magisk växel de sätter in - och de spelar med ett jävla hjärta! Man kan inte annat än buga sig. Och Torres har ju visat sig vara ett helt ok köp... Chelsea kommer att ryka i semin, lita på mig. Jag tippar att vi får se Liverpool-Barcelona i finalen. Henry avgör.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jag håller helt med om Adebayor. Han borde säljas. Vad gäller Torres så tycker jag att man bäst kan likna honom vid en sköldpadda som ligger på rygg och sprattlar på grund av att någon har råkat blåsa på honom. Snygga mål men i övrigt en värsta sortens trista spelare.

Vi kommer igen nästa gång.

Anonym sa...

Äh, Torre är ok. Han gillar bara shoegaze lite för mycket. Man kan förlåta unga pojkar för större synder...

Anonym sa...

Jag gillar tilltron till Barca och tanken på Liverpool - Barca i finalen. Tyvärr står ett massivt och mullrande Man U i vägen för de katalanska pojkarna. Även om Barca har spjutspetsar i form av Henry, Etó och den ettrige Bojan ligger makten och härligheten hos Leo Messis fötter. Måtte han bli spelklar i denna stund då han behövs mer än någonsin.