torsdag 20 december 2007

Snillen spekulerar

Igår var jag hemma hos Heltne i hans nya fina lägenhet. Vi pratade mycket om inredning, för det gör män "runt trettio". Heltne har vita väggar och möbler i mörkt trä. Lampan ovanför matbordet är en vacker second hand-pjäs i mässing. Han är dock inte riktigt kär i sin röda brödrost. Jag försökte förklara för honom att det här med kärlek inte alltid är så lätt. Andra saker vi pratade om var:

1. Att det är svårt att ha en relation till Erik Edman som vänsterback. Däremot är han oklanderlig som landslagsman, med sitt genuina engagemang. Jag och Heltne har ibland tvivlat på att t ex Zlatan tycker landslaget är livsviktigt. Erik Edman står och faller med landslaget, vilket vi tycker är vackert. Vi har också reagerat på att folk, däribland vi själva, tidigare inte har brytt sig så mycket om vad Erik Edman säger och gör, för att på senare tid bli allt mer intresserade. Det tycker vi också är vackert. För två år sedan skulle i alla fall inte jag ha kallat honom poet.

2. Att vi behöver arbeta för att nyansera andras och vår egen syn på Glenn Hysén. Visst är han i många avseenden en ofrivilligt komisk figur. Men vi får inte glömma att han ger så mycket annat också. I sitt kommenterande förmedlar Glenn på många sätt det vi tycker är kärnan med fotboll; Kärlek! Han engagerar sig alltid känslomässigt, är alltid här och nu, faller sällan in i slitna kommentatorsklyschor. Glenn säger ofta saker som "riktiga" sportjournalister aldrig skulle säga. Vi ska dock komma ihåg att Glenn inte är någon sportjournalist. Fotboll är i mångt och mycket ren underhållning. Glenns uppgift är att bistå Strömblad med erfarenhet, humor och ett brinnande fotbollshjärta.

3. Att Rami Shaaban var allt vi ville att han skulle vara när han blev intervjuad i Babbens TV-show tidigare i höstas. Han var märkbart nervös, men gav ändå ett tryggt och ödmjukt intryck. Hur sanningen än är visade han inga tecken på bitterhet för att han ser ut att bli fortsatt nummer två hos Lagerbäck. Han berättade att han tycker mycket om att fika med vänner, men är besviken på bristen på norsk fikakultur. Han berättade också om sin religiösa tro på ett fint sätt. Utan att han kanske tänkt på det själv kan han komma att bli något av en svensk ambassadör för islamsk tro. Det tycker vi också är vackert.

3 kommentarer:

Heltne sa...

Du har fan rätt Ribban, det här med kärlek är inte alltid så lätt...

Jacob Sohlberg sa...

Jag ser gärna att snillen spekulerar-inläggen återkommer. Mycket bra.

joelh sa...

Kanske är det allmänt känt, men det är i alla fall värt att påminna om att Edman lämnade Tottenham i januari 2006 för att de värvat en vass vänsterback och han inte längre kunde vara säker på spel. Han ville inte riskera att hamna på bänken och komma ur form och riskera sin landslagsplats inför sommarens VM-slutspel. Så det blev Rennes istället för London. Kanske inte det smartaste valet, men så går det ibland när hjärtat styr.