måndag 4 februari 2008

Tänk på barnen i Afrika

Teve-krönikörerna i DN är ofta ena riktiga surgubbar. Någon gång ibland hyllar de en dokumentär om döva ungerska dvärgväxta dramapedagoger, som SVT visar en onsdag kl 13.45. Utöver det hatar de och gnäller på allt. En sak som flera av dessa surgubbar beklagat sig över de sista veckorna är att Eurosport är den enda kanalen som täcker pågående afrikanska mästerskapen i fotboll. De lägger fram det som om det rörde sig om någon slags diskriminering av afrikaner. EM, VM och de europeiska ligorna kan vi allt kolla på, men vem tänker på de stackars barnen i Afrika, typ. Fotboll av sådan enastående kvalitet förtjänar mycket bättre mediatäckning, menar man. En av krönikörerna påstod till och med att vårt intresse för Premier League beror på en "Svennis-effekt".

Jag blir ärligt talat irriterad på sån här bullskit. Vad jag minns blev ingen upprörd av den begränsade mediatäckningen av de senaste asiatiska mästerskapen. Inte de av de sydamerikanska heller. Och vad gäller de europeiska ligorna och vårt intresse för dem så rör det sig ju rakt inte om någon Svennis-effekt. Det stavas Tradition. Engelsk ligafotboll växte man ju upp med. Våra band till italiensk fotboll är starka sedan mer än 50 år. För att man ska intressera sig för ligor, mästerskap och cuper krävs ofta mer än kvalitativt spel. Man vill ju givetvis ha någon form av relation till lagen. Det måste bygga på känsla.

Premier League visas på Canal+ och ViaSat Sport. Det är väl i all sin dar fler folk som får in Eurosport än dessa kanaler? Menar krönikörerna att SVT ska täcka gruppspelet i ett fotbollsmästerskap ganska få har något större intresse av att följa?

Det är min totala övertygelse att alla som vill följa afrikanska mästerskapen hittar ett sätt att göra det på. Får man inte in Eurosport kan man väl samla ihop några polare och gå till en sportbar. Så gör jag och mina vänner när vi vill kolla Premier League. Det gjorde vi innan Svennis tog över Man City också.

Inga kommentarer: