söndag 9 september 2007

it's the media image, stupid!

Låt mig återvända till en käpphäst.

Mediasveriges behandling av frågan anders och kim är ett mikrokosmos som fångar så mycket av svensk mentalitet och inte minst journalistisk kvalitet. Ja, jag skulle till och med hävda att det är en fråga som skiljer agnarna från vetet bland svenska sportjournalister.

Anders får idag låga betyg i media och uttagningen kritiserades av bland andra johan mjällby innan start. vad som återspeglas är oförmågan att bedöma spelare efter den roll de tilldelas i ett kollektiv. anders spelar som offensiv mittfältare, i ett lag som sist de mötte di rödvita helt tappade mittfältet. det är uppenbart att han är ett val för att säkra defensiven, för att frigöra elmander & zlaten från dessa uppgifter. det är också så han i huvudsak genomför matchen, kombinerat med ett helt ok passningsspel på mitten. kims dåliga defensiv gör honom till en säkerhetsrisk mot starkt motstånd och lämnar allt för stora arbetsytor att täcka för en central mittfältare (dvs. linderoth). Tänk bara på matchen mot Tyskland i VM:s åttondelsfinal. igår stängde svensson och linderoth danskarnas centrala linje, och de fick få tillfällen till instick på djupet mot thomasson - det som var så förödande effektivt i junimatchen. farligheter kom istället från kanterna. ändå beklagar sig tv3s expert över att svensson inte är med i uppbyggnadsspelet. (och här kan man tillägga att den svenska backlinjens ganska osofistikerade uppspelstaktik - långa bollar mot zlatan&elmander - gjorde att bollen oftast for över huvudet på anders.)

en annan aspekt är att anders prestationer skärskådas och inte sällan kritiseras, medan kim kommer undan med vilka galenskaper som helst. igår slog han bort fem enkla passar på sina tjugo minuter, utan att det ens kommenterades. det är uppenbart att de bedöms efter olika måttstockar. kim gnäller efter varje match - inklusive den mot spanien då anders var en av planens verkliga giganter. då säger man att "kim har vinnarskalle och tolerarar inte en petning." när anders ifrågasatte kritiken mot och petningen av honom under vm 2006 hette det att han "skulle sluta lipa."

simon bank visar dock att han hör till vetet:
"Den vända mittfältstriangeln, med Daniel Jensen och Leon Andreasen längre ner, gav Anders Svensson kvällens mest otacksamma uppgift och han löste den bättre än vad som möjligen syntes genom en tv-ruta. Medan Tobias Linderoth var upptagen med att hjälpa backlinjen fick Svensson jaga som en åsna mellan två hötappar.
– Anders fick offra sin offensiv för laget, sa Linderoth, och det var mer träffsäkert."

En annan aspekt av denna mediala flockmentalitet är geografisk: kim är fotbollsfostrad i göteborg och avgudad i stockholm. anders är boråsare (även om han är uppvuxen i gbg). storsta'n tar hand om de sina, och de kan inte för sitt liv förstå hur en kille från obygden kan peta deras kim.

2 kommentarer:

Heltne sa...

Dessutom är Anders en väldigt ödmjuk och trevlig kille, jag har träffat honom. Vi snackade film. Jag frågade honom vilka tre filmer han skulle välja att ta med till en öde ö. Från höften svarade han "The Rock, Con Air och Independace Day". Behöver jag tillägga att Sean Connery är hans favoritskådis.

Heltne sa...

Läsarna rasar mot laguttagningen

Aftonbladet.se:s läsare är överens: Med Lagerbäck har vi ingen chans i EM.

”Lagerbäck, du har inte touchen längre, ingen hunger för vinst, överanalyserar varje gång istället för magkänsla, time att avsäga tronen, utan tvekan!”, skriver nuggestar.

Många läsare ville tycka till efter matchen mot Danmark på Råsunda.

De flesta var övervägande positiva till matchen i helhet, men kritiken mot Lasse Lagerbäcks laguttagning var genomgående:

”Pinsamt dålig insats av Svensson idag. Källström uträttade 10 ggr mer på den tiden han var på plan. Här får Lagerbäck verkligen skämmas.”, skriver uffe747.

”Nu har Lagerbäck tagit oss till EM men ett nytänkande behövs i EM. Vi slår aldrig Tyskland eller Italien med Lagerbäck som coach...”, skriver kongo_jim1980.

”Efter att ha sett första halvlek ter sig landslagsledningens beslut att låt Anders Svensson och Niclas Alexandersson spela framför Kim Källström och Kennedy Bakircioglü som fullständigt ofattbart. Anders Svensson har inte gjort någonting överhuvudtaget och ter sig allt mer som ett blåbär i jämförelse med Kim Källström. Hela svenska folket tycks se detta. Vad är det som gör att inte Lars Lagerbäck gör detsamma? Jag förstår inte...”, skriver bessermister.

I övrigt får Zlatan Ibrahimovic bra betyg. _SlimJim_ skriver:

”Har alltid tyckt att Zlatan vart kass i landslaget men idag va han ju sjukt bra!! Lekstuga”.

”Zlatan var mycket bättre i denna landskamp än i föregående. Och han kämpade, tyvärr har han sitt dåliga humör kvar. Men han har mycket mer att bevisa innan han återfår mitt förtroende. På samma sätt som jag stödde honom när hans brant började så stöder jag honom inte förrän han gjort ett par till bra landskamper”, skriver Asialuver.

Zlatan högst betyg

4,5 plus. Högt betyg för Zlatan Ibrahimovic alltså – och för samtliga spelare. Här är resultatet, avläst runt 23.30 på lördagskvällen:

Zlatan Ibrahimovic (4.5)
Johan Elmander (3.7)
Kennedy Bakircioglu (3.5)
Andreas Isaksson (3.1)
Petter Hansson (3.1)
Tobias Linderoth (3.0)
Christian Wilhelmsson (3.0)
Olof Mellberg (2.9)
Kim Källström (2.9)
Mikael Nilsson (2.8)
Niclas Alexandersson (2.8)
Erik Edman (2.8)
Anders Svensson (2.0)